Húsz éve még elképzelhetetlen volt, hogy szélessávú internetkapcsolaton keresztül streameljük ahogy a haverunk a VR szemüvegben dínókkal szalad. Ma ez a valóság. Ahogy a telekommunikációt, úgy a fogászatot sem hagyja ki a technika fejlődése. A digitális fogászati megoldásoknak köszönhetően a páciensek kényelmesebben, gyorsabban és biztonságosabban juthatnak kiváló szolgáltatásokhoz.

Mire kell gondolnunk, ha a digitális fogászat kifejezést halljuk?

A digitális fogászat egy gyűjtőnév, amibe az intraorális szkennereken túl a 3D nyomtáson át bele tartozik a digitális tervezés is. Ez összességében annyit jelent, hogy bizonyos hagyományos munkafolyamatokat, amiket eddig analóg módon végeztünk, most egy eszköz segítségével digitális módon is megoldhatók. Ma már olyan szkennerek vannak forgalomban, amivel kiválthatjuk a lenyomatanyag használatát, így a páciensnek nem kell kellemetlenül éreznie magát. Egy kamera segítségével egy digitális modellt kapunk a szájüregről, amit aztán 3D tervező szoftverek segítségével a fogtechnikusok hatékonyabban használhatnak.

A fogtechnikai oldal hamarabb digitalizálódott, hiszen a digitálisan megtervezett fogművek a mindennapi rutinjukban óriási segítséget jelentenek. Ha a fogorvos is rákapcsolódik erre a digitális munkafolyamatra, a páciens kellemetlenségek nélkül gyorsan és az eddiginél pontosabb megoldást kap.

Milyen digitális megoldások érhetőek el az átlagos páciensek számára? Van ami még űrtechnológiának számít, vagy ma már bárki igényelheti a digitális megoldásokat?

Többé kevésbé mindenki számára elérhetőek ma Magyarországon a digitális fogászati megoldások. De ha ez a kérdés már így felmerült, akkor ahhoz, hogy mindenki számára érthető legyen, leírok egy folyamatot, ami ma már digitális megoldásokkal is végezhető. Tegyük fel, hogy a páciensnek valamilyen fogtechnikai megoldásra van szüksége. Hagyományosan ilyenkor a fogorvos fog egy lenyomatkanalat, azt megtölti lenyomatanyaggal, a páciens szájába ezt felteszik – itt azért meg kell jegyezni, hogy ez a páciens számára elég kellemetlen tud lenni. Ilyenkor keletkezik egy lenyomat, ami a fogazat negatív mása. Ezt elküldik a fogtechnikushoz, aki ebből a negatív lenyomatból általában gipsszel kiönti a fogazat pozitív mását. Ezeken a mintákon végzik el a különböző fogtechnikai megoldásokat. A technikai munka végeztével maga a mű visszakerül a fogorvoshoz, aki a pácienssel együtt tesztelik, ha kell, akkor visszaküldik módosításra, majd a folyamat végén azt a páciensnek átadja. 

Ez a folyamat a páciens számára több kellemetlenséggel is jár. Gondoljunk a lenyomatvételre, vagy arra, hogy a javítások alkalmazása után ismét vissza kell menni, ismét ki kell próbálni, tehát többszöri találkozásra jut el oda, hogy a számára szükséges megoldás megfelelő legyen. Emellett ezek a lenyomatok torzulhatnak a lenyomatanyag miatt, a fogtechnikai folyamatok alatt. Ezek óhatatlan kis hibák, ezért is kell a többszöri konzultáció. A digitális fogászati megoldás erre például az olyan intraorális scannerek, amikről már beszéltünk. Ez gyakorlatilag egy kis kamera, amit az orvos betesz a páciens szájába, ott körbe pásztázza a szájüreget, majd a monitoron megjelenik a fogazat tökéletes, három dimenziós képe. Ezt a virtuális mintát már hálózaton küldheti tovább a technikusoknak, akik szintén digitális folyamatokkal elkészítik az építményt. Ezután ezt a digitális tervet egy létrehozó-eszköz segítségével (3D nyomtatók, maró gépek) elkészít. Ezeknek az eszközöknek az óriási előnye a kényelmen túl a pontosságban rejlik.

A Differental fogorvosi rendelőben milyen lehetőségek vannak? Minden folyamat digitalizált már, vagy vannak nálatok analóg megoldások is?

Mi igyekszünk mindenben a legújabb technológiát alkalmazni, így természetesen nálunk is vannak digitális megoldások. Ez a terület azonban iszonyú sebességgel fejlődik, a gyakorlatban nem igazán lehet lépést tartani. Éppen ezért a hagyományos, analóg megoldások is elérhetőek nálunk, de folyamatosan fejlesztjük az eszközparkunkat, így – ha a trendeket nem is lehet azonnal követni – igyekszünk megtenni, amit meglehet.