A repedések szinte minden fogfelszínen megtalálhatóak. Mitől alakul ki és milyen veszélyt jeleznek? Dr. Nagy Zsolt, a digitális és esztétikai fogászat specialista segít a kutatásban.

A repedések a fogakon többnyire azért alakulnak ki, mert az idő előrehaladtával a fogaink elhasználódnak. Bármennyire is furcsa: a fogunk biológiai értelemben egy “használati tárgy”. Teljesen természetes, hogy ahogy idősödünk, a fogaink kopottabbá válnak és a felszínen kisebb-nagyobb repedések alakulnak ki. Normál esetben ez természetesen nem jár együtt azzal, hogy teljesen letöredezik a fogazatunk!

Ha mégis ilyen történne, akkor annak nem a kor előrehaladta az oka, hanem valami más probléma áll a háttérben, ami ezt kiváltja. 

Repedés a zománcban

A zománc a fog legfelső rétege. Ha a zománcban találhatóak mikrorepedések, akkor az szerencsére egyáltalán nem veszélyes, pusztán a fogak természetes kopásából eredő jelenség. 

Mélyebb repedés

A mélyebb repedések már okozhatnak gondot. Ilyenkor gyakran érkeznek a páciensek a rendelőbe egy letört fogdarabbal vagy mozgó résszel. Ilyen esetben a fog orvoslása mindenképp szükséges. Szerencsés esetben egy töméssel helyre lehet állítani a törött részt, de lehetséges, hogy komplexebb esetben betétre, vagy koronára lesz szükség

Tehát nem kell egyből kétségbe esni, ha repedéseket észlelünk a fogainkon! A repedéseket érdemes mihamarabb megmutatni a fogorvosunknak, hogy a mélység függvényében megtalálja a lehető legideálisabb megoldást!

Kérdése van? Írjon nekünk:

Online bejelentkezés

Adatvédelem

3 + 9 =

Kapcsolat

1015 Budapest, Csalogány u 26.

+36309605255
differental.hu
info@differental.hu

Máskor is szeretne hasonló témákról olvasni? Kövesse munkánkat: