Újabb tesztvideót készítettünk, ezúttal a Panasonic Magyarország felkérésére. Mire jó a szájzuhany? Kinek érdemes beépítenie a mindennapos rutinba? Dr. Nagy Zsolt fogszakorvos válaszol a kérdésekre.

Fontos már a cikk elején leszögeznünk, hogy bár felkérésre készítettük a teszt videót, mégis minden esetben a saját véleményünk hangzik el a termékről.

Mi az a szájzuhany?

A szájzuhany egy olyan speciális szájhigiénés eszköz, ami egy kicsi, szűk csőrön keresztül vízsugarat lövell különböző állítható erősséggel egy általunk megcélzott helyre, ami általában a fogközök területe. Létezik belőle vezetékes és vezeték nélküli változat. Dr. Nagy Zsolt a Panasonic EW 1511-es készülékét tesztelte. 

Kinek ajánlott a szájzuhany használata?

A szájzuhanyt majdnem mindenki használhatja. Már tinédzser kortól érdemes lehet elkezdeni alkalmazni. Sőt vannak bizonyos célcsoportok, akiknek különösen ajánlott a szájzuhany mindennapi használata, ők az alábbiak:

  • Fogszabályozót viselők 

A brekettek közé betapadó lepedék, ételmaradékok eltávolítása különösen nehézkes, ezért érdemes lehet a fogmosást kiegészítve szájzuhannyal is áttisztítani a készülék körüli területeket. 

  • Fogpótlást viselők

Különösen a híd fogpótlást viselőknek javasolt az eszköz használata. A híd pillérei közé a lepedék és az étel rostok könnyen beszorulnak, amiket szájzuhannyal remekül el lehet távolítani. 

  • Fogágy-gyulladáson átesett páciensek, akik már meggyógyultak  

A fogággyulladásból kikezelt pácienseknél gyakran előfordulnak a nyílt fogközök. Az ide beragadó ételmaradékot nem csak fogköztisztító kefével és fogselyemmel tudjuk eltávolítani, hanem szájzuhannyal is.

Kiknek ellenjavalt a szájzuhany használata?

Az aktív fogágygyulladásban szenvedő páciensek számára NEM javasolt a szájzuhany használata a mély ínytasakok miatt. Kifejezetten veszélyes, ha szájzuhannyal a lepedéket ezekbe a tasakokba mossuk bele! Ezáltal felerősítjük a gyulladást és még nagyobb problámát okozunk, mintha egyáltalán nem használnánk a szájzuhanyt. 

Mikor használjuk a szájzuhanyt?

A szájzuhany használatát érdemes a napi szájhigiénés rutinba naponta 1x beilleszteni. Fontos, hogy ezt a fogmosás után alkalmazzuk, amikor a fogkefével már a legtöbb lepedéket eltávolítottuk a fogfelszínekről. Azonban bármennyire erős fokozatra állítjuk a szájzuhanyt, a finom lepedéket sajnos nem fogja eltávolítani. Ahhoz mindenképpen szükségünk lesz fogselyem vagy fogköztisztító kefe használatára is.

Mi volt a saját tapasztalatunk?

  • Dr. Nagy Zsolt szerint aki még sosem használt ilyen készüléket, az mindenképp az alacsony fokozaton kezdje és idővel térjen át az erősebb vízsugárra.
  • A vízsugár eleinte csipkedő érzés lehet, de semmiképpen sem okoz fájdalmat. 
  • A fejet csak a fogak közötti területre irányítsuk, akkor fejti ki a valódi hatását.
  • Használat közben az eszközt ki-be lehet kapcsolni, és a vezeték nélküli változatot akár a fürdőkádban/zuhanyban is használhatjuk.
  • Egy adagnyi víz bőven elegendő a fogközök átmosására.
  • Fontos, hogy a szájzuhany a fogmosást és a fogselymezést/fogköztisztító kefe használatát nem helyettesíti. 

Kérdése van? Írjon nekünk:

Online bejelentkezés

Adatvédelem

3 + 1 =

Kapcsolat

1015 Budapest, Csalogány u 26.

+36309605255
differental.hu
info@differental.hu

Máskor is szeretne hasonló témákról olvasni? Kövesse munkánkat: