Számtalan olyan szakmát tudunk felsorakoztatni, ahol az életkornak óriási szerepe van. Magyarországon az orvosokkal kapcsolatban az az általános nézet, hogy minél idősebb valaki, annál megbízhatóbb, annál jobb döntést tud hozni. Ebben az interjúban azt kérdeztük, hogyan juthat valaki fiatalon a szakma élvonalába.

Az orvosok tekintetében a felfogás az, hogy minél idősebb, minél tapasztaltabb, annál inkább minőségi az általa nyújtott szolgáltatás. Ti fiatalok vagytok, mi a garancia a magas minőségű szolgáltatásra?

Ebben igazad van, valamiért Magyarországon a kornak óriási dominanciája van. Társadalmilag berögződött dolog, hogy aki idős orvos, az jó orvos, mert ő nagy tapasztalattal bír. Én ezzel szemben azt érzem, hogy attól, hogy még valaki fiatal, ugyan úgy lehet jó orvos. Értelem szerűen a tapasztalatot meg kell szerezni, ezt óhatatlanul években mérjük. Ettől függetlenül fiatalon is van lehetőséged arra, hogy kiváló orvossá válj, hiszen a szakma fejlődésének köszönhetően rengeteg olyan online felület, számtalan olyan esemény van, ahol a fiatal orvosok is rettentő dinamikusan tudnak fejlődni. Ma már a tudás megszerzésének gyakorlatilag nincsenek határai, így én azt gondolom, hogy nem kor kérdése, hogy ki mennyire jó szakember.

Folyamatosan fejlesztitek a tudásotokat. Erre szükség is van, hiszen a fogászat területe eszméletlen sebességgel fejlődik – gondoljunk csak a 3D nyomtatásra vagy a CAD/CAM technológiára. Ezek évekkel ezelőtt csak utópisztikus elképzelések voltak. Hogyan lehet ezzel a fejlődéssel lépést tartani?

Az egyetemen a mai napig tartunk képzéseket. Ez egy rettentő jó hely arra, hogy az ember az elsők között ismerkedjen meg az új technológiákkal, az új lehetőségekkel. Magán orvosoknak óriási összegeket kell kifizetniük azért, hogy ezeket az újításokat megismerjék. Nekünk az egyetemen a kezünkben a lehetőség, így nincs más dolgunk, csak az, hogy szivacshoz hasonlóan szívjuk magunkba a naponta megújuló tudást.

Emellett nem csak az egyetem színeiben, de a külföldi eseményeken, rendezvényeken is igyekszünk ott lenni, hogy első kézből értesülhessünk az újdonságokról.