Vajon mi lehet az oka annak, hogy a régen készített tömések több 10 évig jók voltak, manapság viszont az új töméseknek ennél kevesebb az élettartama? Ezt fogjuk most alaposan kifejteni, hogy mindenki számára érthető legyen helyzet. 

Az amalgám tömés

Régen az amalgám volt a preferált tömőanyag, amiről jól tudjuk, hogy a színét tekintve nem nevezhető esztétikus megoldásnak. Fizikai tulajdonságai alapján viszont remek tömőanyagnak bizonyult. Azonban a XXI. század kívánalmainak megfelelve nem készítünk már ilyen amalgám töméseket. 

Azonban az amalgámtömés eltűnésének első sorban környezetvédelmi okai vannak. A szájban tömésként jelenlévő amalgámnak az emberi szervezetre közvetlen mérgező hatása nincsen. Az amalgám környezeti kockázata főként a vizekbe jutva jelentős, hiszen itt a toxikus higanyszármazékok felhalmozódnak és a táplálékláncba kerülhetnek.

Az Európai Unióban a higany fogászati amalgámban történő felhasználása jelenti a legnagyobb mértékű higanyfelhasználást, és ez jelentős szennyező forrás is. A 2013-ban létrejött Minamata-egyezmény célja a fogászati amalgám fokozatos kivezetése és a hulladék megfelelő kezelése. 2019 óta kötelező a fogászati széket felszerelni amalgám szeparátorral, ezzel megakadályozva a toxikus higanyszármazékok felhalmozódását a természetes vizekben és az állatvilágban.

A kompozit tömés

A tömőanyagok, amelyeket manapság a leggyakrabban használunk, azok a kompozitok csoportjába tartoznak. Ezek fogszínű anyagok: különböző árnyalatban kerülnek forgalomba és lenyűgözően esztétikus tömések készíthetőek vele. Azonban a technológia sajnos még nincs annyira fejlett szinten, hogy a kompozitok élettartamát, azaz fizikai tulajdonságait tekintve megközelítse az amalgámot. Ez az anyag gyengébb tulajdonságokkal rendelkezik és egy sokkal érzékenyebb töméstechnikával kell azt szájba helyezni. Ennek köszönhető elsődlegesen az, hogy ilyen rövid az élettartama.

Nem is ígérünk fogászati oldalról olyat, hogy ez 5-6 évnél tovább hibátlanul funkciónál majd, de vannak olyan sikeres esetek, (ami szerencsére olyan technológiai fejlődésnek köszönhető, mint például a megfelelő izoláló eszközök) hogy egy kompozit tömés 10-15 évig is szájban marad. 

Hogyan növelhető egyéni szinten a tömés élethossza? 

Nagyon fontos, hogy rendszeresen járjunk kontroll vizsgálatokra, hogy ezeket a töméseket felülvizsgáljuk, még akkor is, ha nincs vele panaszunk. Ha valaki megfelelő szájhigiénével rendelkezik, akkor ez az átlagos 5-6 év valószínűleg hosszabbra nyúlik.  

Kérdése van? Írjon nekünk:

Online bejelentkezés

Adatvédelem

2 + 1 =

Kapcsolat

1015 Budapest, Csalogány u 26.

+36309605255
differental.hu
info@differental.hu

Máskor is szeretne hasonló témákról olvasni? Kövesse munkánkat: