Ha valamelyik fogunkkal problémánk van, bizony egyszerűbbnek, olcsóbbnak és gyorsabbnak tűnhet azt eltávolítani. Ennek azonban következményei lehetnek! Milyen következményekkel járhat, ha kihúzatjuk a fogunkat a megmentés helyett? 

Egy fog elvesztése ronthatja a megjelenésünket. Gondoljunk bele, hogy amikor nevetünk, akkor mindenki látni fogja a foghiányt. Nem lesz tökéletes a mosolyunk. Ez egy idő után komolyan kellemetlenné válhat és teljesen természetes, ha ettől szorongani kezd az ember. Nem csak egészségügyi, hanem mentális következménye is van egy fog elvesztésének. 

Ha elveszítünk egy fogat nyilvánvalóvá válik, hogy annak a pótlása szükségszerű. Ennek oka lehet például az előzőekben említett esztétikai vagy funkcióbeli indok. Manapság egy fogpótlás készítése igen nagy költségekkel járhat, azonban minél tovább halogatjuk egy pótlás elkészítését, annál nagyobb volumenű beavatkozással lehet majd csak orvosolni a foghiányt. 

Mi történik, ha nem pótoljuk időben az elvesztett fogat? 

A szomszédos fogak bedőlnek, a szemközti fog pedig kiemelkedik, ennek következtében harapási rendellenesség alakulhat ki. Súlyosabb esetben pedig állkapocs ízületi problémák jelenhetnek meg, ami tovább súlyosbítja a helyzetet. 

Mi a legjobb megoldás?

Első körben mindenképp javasolt megmenteni a fogat. Egy saját fognál nincs értékesebb. Hosszú távon a fog megmentése a költséghatékonyabb megoldás az eltávolítással szemben. 

Milyen fogmentő megoldások vannak?

Hosszú távon a megelőzés a legjobb megoldás. Ha jó a szájhigiénénk és rendszeresen járunk fogorvosi kontroll vizsgálatra és dentálhigiéniai kezelésre, akkor egészen biztos, hogy nem fogunk komoly problémával szembesülni. Az időben észlelt elváltozásokat könnyedén orvosolni lehet például akár egy töméssel. Azonban, ha elmulasztjuk a megelőzéshez szükséges lépéseket, akkor az akár egy fog elvesztéséhez is vezethet, amit csak nagy költségek árán lehet pótoltatni.

Kérdése van? Írjon nekünk:

Online bejelentkezés

Adatvédelem

13 + 1 =

Kapcsolat

1015 Budapest, Csalogány u 26.

+36309605255
differental.hu
info@differental.hu

Máskor is szeretne hasonló témákról olvasni? Kövesse munkánkat: