Összegyűjtöttük a leggyakrabban ismételt kérdéseket (GYIK) a direkt héjakkal kapcsolatban.

Mi is az a direkt héj?

A direkt héj egy olyan fogászati esztétikai kezelés, amelynél a célunk általában a mosolymegújítás. A beavatkozás egyik legnagyobb előnye, hogy csiszolásmentesen végezhető, valamint az, hogy teljesen fájdalommentes eljárás. 

Miben különbözik a direkt héj a porcelán héjtól?

A porcelán héjat és a direkt héjat is esztétikai okokból szoktuk alkalmazni. A porcelán héj, vagy más néven indirekt héj egy kontaktlencse vastagságú lemezke, amelyet fogtechnikus közreműködésével készítünk. Ezt a fogpótlást ragasztjuk rá a fogakra. 

Ezzel szemben a direkt héj a fogászati kezelőszékben készül kompozit tömőanyag segítségével – fogtechnikus közreműködése nélkül. A fogorvos a kezelés során lépésről lépésre építi fel a direkt héjat a páciens szájában, amíg el nem éri a kívánt hatást.  A direkt héj ára kedvezőbb a porcelán héjnál, ám kevésbé tartós megoldás. 

Milyen esetekben lehet alkalmazni a direkt héjat?

Mi az alábbi esetekben szoktuk javasolni a direkt héjat:

  • Apróbb torlódások esetén a metszőfogaknál.
  • Ha nem elégedett a fogai alakjával, hosszával, méretével.
  • Hogyha apróbb színeltéréseket lát a fogain, és ez zavaró Önnek.
  • Sérülés után rekonstruálni lehet a korábbi állapotot.

Mennyire tartós a direkt héj? 

Ha a szakma szabályainak megfelelően készül el a direkt héj, akkor szép és hosszú életű eredmény születhet. Viszont a kompozit tömőanyag semmiképpen nem rendelkezik azokkal a tulajdonságokkal, mint a héjkerámia fogpótlás. Egy idő után a direkt héj felszíne kicsit porózusabbá válik és a kezdeti fényességét elveszíti, ezért mindig felhívjuk a pácienseink figyelmét az évi egyszeri polírozásra, amely elengedhetetlen a direkt héjaknál. A polírozást össze lehet kötni az orvosi kontrollvizsgálattal és a dentalhigiéniai kezeléssel.

Mennyi ideig garanciális egy direkt héj?

A direkt héjaknak garanciális ideje rendelőnként változó, de általában egy évet szoktak rá adni. Az élettartama természetesen ennél hosszabb szokott lenni. A klinikai tapasztalat az az, hogy öt évnél tovább ritkán maradnak szájban. 

Ön is hasonló problémával küzd? Korrigálna a mosolyán? Várjuk szeretettel a rendelőben egy konzultációra!

Online bejelentkezés

Adatvédelem

3 + 2 =

Kapcsolat

1015 Budapest, Csalogány u 26.

+36309605255
differental.hu
info@differental.hu

Máskor is szeretne hasonló témákról olvasni? Kövesse munkánkat: