A héjkerámia egy kontaktlencséhez hasonló, vékony kis lemezke, amit egy biokompatibilis kerámia anyagból készítünk. Ezt a kis lemezkét ragasztjuk fel a fog külső felületére az alábbi lépések betartása mellett.

🔸 1. lépés – PRÓBA 🔸

A ragasztási procedura során az egyik legfontosabb az első lépés, amikor a páciensnek megmutatjuk azt, hogyan néznek ki az elkészült végleges kerámia héjak. Ez szájon belül egy próbapaszta segítségével történik.

Ehhez eltávolítjuk az ideiglenes héjakat, felhelyezzük a megfelelő színű próbapasztával a kerámia héjakat. A kész munkát mutatjuk meg a páciensnek. Itt csak akkor lépünk tovább a végleges ragasztásra, ha a páciens is elégedett az elkészült pótlás formájával és színével, tetszik neki az új mosoly.

🔸 2. lépés – ÉRZÉSTELENÍTÉS🔸

Miután a ragasztás egy viszonylag hosszadalmas procedúra, ezért minden esetben érzéstelenítést adunk a páciensnek, hogy semmi se legyen kellemetlen számára a ragasztás folyamata alatt.

🔸 3. lépés – IZOLÁLÁS🔸

A következő lépésben felhelyezzük az úgynevezett abszolút izolálást a fogakra. Ez az izoláló eszköz a kofferdamnak nevezett gumilepedő. Ez fogja elzárni az adott területet, és biztosítani a nyálmentes környezetet, hogy teljesen szárazon tudjuk felragasztani a héjakat a fogfelszínre. Ez a páciens számra az érzéstelenítésnek köszönhetően komfortosan végrehajtható. A kofferdam lepedő alatt lehet nyelni, a víz sem csorog le a garatba és nem szárad ki kezelés közben a száj.

🔸 4. lépés – KONDICIONÁLÁS🔸

A ragasztást a két középső metszőfoggal kezdjük, hogy a pozícionálás, a harmónia, a szimmetria tökéletesen kivitelezhető legyen és az esztétikai végeredmény a megtervezett szerint történjen. Ilyenkor a két középső metsző héjat kondicionáljuk először egy speciális oldattal, ami a kerámia felszínt alkalmassá teszi a ragasztóanyagnak a befogadására. Ezt követően pedig a fogakat is kondicionálni kell a megfelelő reagensekkel, hogy a ragasztóanyag erre felszínre is tökéletesen tudjon tapadni. 

🔸 5. lépés – RAGASZTÁS🔸

A ragasztás egy precíziós folyamat, melynek során a héjakat egy külön pálcikával illesztjük a helyükre és ilyenkor a tökéletes pozícionálás a legfontosabb. Ha ez megtörténik, akkor az ún. polimerizációs lámpával elővilágítást végzünk pár másodpercig, amitől a ragasztóanyag részlegesen megköt. Ilyenkor van lehetőség a felesleg eltávolítására a széleken.

Ha minden felesleget szépen és aprólékosan eltávolítottunk, akkor a polimerizációs lámpával újra, de most már hosszabb ideig átvilágítjuk a fogakat, amitől a ragasztóanyag teljesen megkötött állapotba kerül. Ilyenkor az adott fogpár készen áll a végleges viselésre és tovább léphetünk a szomszédos fogakra. Mindezt megismételjük az összes héjjal, majd a legvégén az izoláló gumit eltávolítjuk a szájból.

🔸 6. lépés – POLÍROZÁS🔸

A végén még alaposan át kell polírozni a ragasztási széleket és fel kell hívni a páciensek figyelmét arra, hogy ilyenkor az ínyünket még egy kis regenerációra van szüksége, így a végleges esztétikai eredményt egy-két hét regenerálódás után tudjuk elérni.

🔸 Mennyi ideig tart a héjak felragasztása?

10 kerámia héj ragasztási ideje 2-3 órát is igénybe vehet. Természetes egy-egy fognak a ragasztása lényegesen kevesebb időbe telik, fél- maximum egy óra. 

Kérdése van? Írjon nekünk:

Online bejelentkezés

Adatvédelem

7 + 9 =

Kapcsolat

1015 Budapest, Csalogány u 26.

+36309605255
differental.hu
info@differental.hu

Máskor is szeretne hasonló témákról olvasni? Kövesse munkánkat: