Lepattant a fogzománca? Vagy bizonytalan benne, hogy megsérült-e korábban? Dr. Nagy Zsolt a digitális és esztétikai fogászat specialistája megosztja Önnel a meglátásait!

A páciensek sokszor bizonytalanul érkeznek hozzánk azzal a kérdéssel, hogy megsérült-e a fogzománcuk vagy csak lekopott-e?

Amennyiben valakinek egy erőteljesebb ütést szenved a fogsora, és látható darab törik le belőle, azt bizonyára hamar észreveszi. Ezen fogaknak az ellátása a sérülés mértékétől is függ: mennyire mély, fájdalmas vagy érzékeny.

Egyszerűbb esetekben a letörés egy élpótlással, tömőanyagból készítve szépen orvosolható. Súlyosabb helyzetben néha gyökérkezelni is kell a fogat, és lehet, hogy egy tömés nem elegendő a teljes gyógyuláshoz. Ez azon áll vagy bukik, hogy mennyire mély az adott sérülés.

Sérült fogzománc tünetei

Vannak azok a pici felszíni kopások, letöredezések, amelyek nem számítanak veszélyesnek. Ezeket a páciensek gyakran nem is veszik észre, vagy csak a sérülés, kopás után hosszabb idővel kezdik el felismerni. 

Ezek a kisebb kopások többnyire tünetmentesek is, maximum egy kis éles perem vagy felszín marad vissza a fogon. Miután fájdalommal nem jár, így viszonylag későn kerül felderítésre, ám komolyabb beavatkozást még így sem szokott igényelni. A legegyszerűbb megoldás, ha az adott fogfelszínt megsimítjuk, majd felpolírozzuk, ezek után a páciens nyugodtan tudja tovább használni a korábban megsérült fogat.

Amennyiben nagyobb kiterjedésű a kopás, akkor szintén többféle megoldási lehetőségünk van:

  • Az egyszerűbb esetekben vissza lehet építeni ezt a lekopott, letöredezett felszínt, de egyúttal nagyon fontos felderíteni annak az adott kopásnak vagy sérülésnek az okát. Hiszen, ha a háttérben van valami komolyabb probléma, olyan parafunkció, mint például a fogcsikorgatás vagy szorítás, akkor ezekkel is fontos foglalkozni, nehogy ez az adott probléma megismétlődhessen.

  • Ha a fogkopás hátterében valamilyen kórok áll, akkor annak felderítése és megszüntetése után történhet meg a fogak eredeti formájának helyreállítása. Ez történhet fogfeltöltéssel, héjakkal, koronákkal, egyéb fogpótlásokkal, mindig az adott helyzetnek megfelelően.

Kérdése van? Írjon nekünk:

Online bejelentkezés

Adatvédelem

6 + 15 =

Kapcsolat

1015 Budapest, Csalogány u 26.

+36309605255
differental.hu
info@differental.hu

Máskor is szeretne hasonló témákról olvasni? Kövesse munkánkat: