Interjúsorozatunkat folytatva dr. Nagy Zsoltnak azt a kérdést tettük fel, hogy a Differental fogászati rendelő számára kik az ideális páciensek, mi a legjobb hozzáállás, ha fogorvoshoz, szájhigiénikushoz kell mennünk.

Létezik számotokra az ideális páciens, vagy nem lehet ennyire pontosan megfogalmazni?

Az ideális páciens számunkra az, aki az összes fogászati problémáját meg szeretné oldani. Ez nem azt jelenti, hogy elküldjük azt, aki csak egy lyukas fogat szeretne orvosolni, viszont a mi filozófiánk az, hogy az egészséges szájhigiénia vagy a fogazat épsége egy hosszútávon fenntartható állapot legyen. Nyilván ehhez az első lépés az, hogy az összes felmerülő problémát elhárítsuk.

Talán kimondhatjuk, hogy az átlagos ember csak akkor megy fogorvoshoz, ha már nagyon szükséges. Te, mint szakorvos, mit tanácsolsz, milyen jelek megléte esetén tanácsos szakemberhez fordulni?

Ha egy-két éven belül nem volt valaki fogorvosi kontrollvizsgálaton, akkor mindenképp javaslom, mert ennyi idő alatt kialakulhatnak olyan problémák, amiket esetleg azonnal nem érezhet a páciens. Sokan ugye úgy gondolkodnak, hogy nincs gond, amíg az nem fáj… Gyakori jelenség továbbá a nem megfelelő szájhigiénia. Ez a probléma az emberek többségénél jelentkezik. A rossz szájhigiénia pedig rossz fogakat, gyulladt vagy vérző fogínyt eredményez. Annak érdekében, hogy az esetleg kialakult problémák ne harapóddzanak el túlságosan, a rendszeres kontroll elengedhetetlen. Az ideális páciens tisztában van azzal, hogy mekkora jelentősége van a megfelelő szájhigiéniának a fogazat és a száj egészségének megőrzésében, és a rendszeres kontroll alatt átadott további tanácsokat beépíti a mindennapjaiba. Ilyen lehet például az, hogy hogyan időzítjük az étkezést a fogmosáshoz képest. Rengeteg ember kezdi úgy a napját, hogy ébredés után megmossa a fogát, majd leül és megreggelizik. Ennek például semmi értelme nincs, pont fordítva kéne lenni. De lehet tovább is menni: sokan nincsenek azzal tisztában, hogy a fogmosás önmagában nem elég a megfelelő szájhigiénia fenntartásához. A fogköztisztító kefe, a fogselyem használata elengedhetetlen lenne. Ahogy a rendszeres fogkőeltávolítás is segít a jó állapot fenntartásához. Természetesen nem lehet elvárni egyik pácienstől sem, hogy teljes egészében tisztában legyen azzal, hogy mik segítik megtartani a megfelelő szájhigiéniát, de aki hajlandó arra, hogy a kontrollok során kapott pluszokat beépítse a mindennapi életébe, az közelebb került ahhoz, hogy hosszú távon egészséges fogazattal és szájüreggel éljen.