A fogorvostól való félelem, más néven dentofóbia, sokak számára valós és megbénító érzés. Ön is érintett a témában? Szeretné tudni miért alakul ki, és hogyan győzheti le? Tartson velünk és vizsgáljuk meg együtt, közelebbről a dentofóbia leggyakoribb okait és a leghatékonyabb megoldásokat.

A dentofóbia okai – miért félek a fogorvostól?

  • Korábbi negatív fogászati élmények

Talán nem meglepő az Ön számára sem, hogy a leggyakoribb ok a korábban, akár még gyermekkorban szerzett traumatikus fogászati kezelés élmény. Azok a páciensek, akik rossz tapasztalatokat szereztek egy fogászati kezelés során, sokkal hajlamosabbak a dentofóbiára.

  • Félelem a fájdalomtól

Sok ember fél a fájdalomtól, amelyet sajnos még a mai napig automatikusan társítunk a fogászati beavatkozásokkal. Akár csak a fájdalom emléke vagy annak lehetősége is képes erős félelmet kelteni bennünk és ez teljesen érthető.

  • Kontrollvesztés és kiszolgáltatottság a fogászati székben

A fogorvosi székben ülve a páciensek gyakran tehetetlennek érzik magukat, mivel nem látják mi történik, és nincs közvetlen befolyásuk az eseményekre. Ez az érzés különösen szorongást kelthet azokban, akik általában szeretik kontroll alatt tartani a helyzeteket. Talán Ön is így van ezzel.

  • Hangok és illatok – az érzékszervi élmények hatása

A fogorvosi rendelőben a pácienseket gyakran a különböző hangok és illatok zavarják meg. Már a váróteremben hallható a fúró, a nyálelszívó zaja, a sterilizáló berendezések vagy kompresszorok hangja. Az illatok között a fertőtlenítőszereké a legjellemzőbb, melyek azonnal előidézhetik a korábbi rossz tapasztalatokat.

Ezek az intenzív érzékszervi élmények képesek egy pillanat alatt előhívni a korábbi, traumatikus fogászati tapasztalatokat. Az érintettek gyakran annyira megelevenedett emlékeket élnek át, hogy képtelenek belépni akár csak a rendelő épületébe is.

 

Miért félek a fogorvostól? - Így segítünk legyőzni a dentofóbiát!

A dentofóbia segítséggel legyőzhető! Hogyan segítünk mi?

  1. A félelmek felismerése és elfogadása

Az első lépés a félelmek legyőzéséhez a felismerés és az elfogadás. Ha Ön is magára ismert, legyen önmagával empatikus és megértő. Mi is megértjük és elfogadjuk a pácienseink félelmeit. Már az is sokat segíthet, ha megosztja velünk érzéseit, félelmeit, és nem egyedül próbálja meg kezelni őket.

  1. Figyelembe vesszük egyéni szükségleteit és mindenről részletesen tájékoztatjuk 

A szorongás csökkentésében sokat segíthet, ha pontosan tudja, mire számíthat a kezelések során. Figyelembe vesszük minden páciensünk egyéni szükségleteit, és részletesen tájékoztatjuk Önöket arról, hogy mi fog történni a kezelés során. Félős pácienseink elmondása alapján ezzel a hozzáállással rengeteget tudunk Önöknek segíteni abban, hogy kevésbé érezzék magukat kiszolgáltatottnak.

  1. Érzéstelenítés

A kezeléseket kíméletes helyi érzéstelenítésben végezzük, így a kellemetlenségeket és a fájdalmat teljesen minimálisra csökkentjük. A mai modern érzéstelenítő anyagok hatása mellett kijelenthetjük, hogy a fogászati kezelések fájdalommentesen elvégezhetőek.

  1. Utókezelési támogatás

A kezelések utáni gyors és zökkenőmentes gyógyuláshoz szükséges összes információt és támogatást is megkapja tőlünk. Így biztosítjuk, hogy a teljes folyamat során komfortosan érezze magát.


További információk és támogatás

Látogasson el YouTube csatornánkra is, ahol még részletesebben tájékozódhat kezeléseinkkel kapcsolatban rendelőnk szakorvosaitól. És ha már úgy érzi, hogy készen áll, mi várjuk Önt sok szeretettel! 🙂 

Ne hagyja, hogy a félelem meggátolja az egészséges mosoly és a teljes élet elérésében!

Az alábbi űrlap kitöltésével máris megteheti az első lépést. Küldjön nekünk üzenetet és mi hamarosan keresni fogjuk! Megjegyzésben jelezze nekünk bátran, hogy extra törődést igényel a félelme miatt! ❤️

Kérdése van? Írjon nekünk:

Online bejelentkezés

Adatvédelem

15 + 5 =

Kapcsolat

1015 Budapest, Csalogány u 26.

+36309605255
differental.hu
info@differental.hu

Máskor is szeretne hasonló témákról olvasni? Kövesse munkánkat: