Olykor nehezen eldönthető, hogy az adott fogon csak barázda elszíneződés látható, vagy az már esetleg egy lyukas fog. Sokan otthon, a tükör előtt próbálják diagnosztizálni, hogy van-e szuvas foguk. Ez valóban eldönthető házilag, fogorvos bevonása nélkül? Dr. Nagy Zsolt, digitális és esztétikai fogászat specialista segít a kérdés megválaszolásában.Az önvizsgálat rendkívül fontos, azonban ha valami gyanúsat látunk a fogainkon, akkor mindenképp szakember bevonása szükséges. Ha valakinek nincsen orvosi képesítése, akkor nehezen fogja otthoni körülmények között megállapítani, hogy egy fog lyukas-e vagy sem. Pár támpontot viszont szívesen adunk az otthoni vizsgálathoz!

Íme néhány tünet, amivel mindenképp keressük fel a fogorvosunkat:

Attól, hogy nem fáj a fog, még lehet lyukas

A panaszmentesség sajnos nem zárja ki a fogszuvasodást. Tehát, ha soha nem tapasztaltunk fogérzékenységet, fogfájást az nem jelenti azt, hogy nincs lyukas fogunk. Ezért nagyon fontos járni félévente fogorvosi szűrővizsgálatra. 

Megfelelő fényforrás

Önvizsgálathoz használjuk valami kis méretű erős fényt, mint például a telefonunk vakuja. Ezzel viszonylag könnyedén bele tudunk világítani a szájba, ahol körbe lehet nézni. Világítás nélkül sajnos nem sokat lehet látni. 

Nem minden elszíneződés jelent lyukas fogat

Ha a vizsgálat során valamilyen elszíneződést látunk a fogon, ami kicsit barnás-feketés, akkor nem kell egyből lyukra gondolni! Ám mindenképp fogorvoshoz kell fordulni vele, hogy kiderüljön az elszíneződés oka. 

Üreg a fogban

Ha a fogban egy konkrét üreget észlelünk, amit akár már a nyelvünkkel is ki tudunk tapintani, akkor az valószínűleg már szuvasság, ami sajnos nem lett időben fogorvos által ellátva. Ezzel is mindenképp fogorvoshoz kell fordulni, hogy ne okozzon még komolyabb problémát!

Panaszos fog

Panasz esetén is mindig el kell menni a fogorvoshoz, akkor is ha otthon, a vizsgálat közben nem látszik semmi eltérés a fogon. A panaszos fog nem fog idővel magától meggyógyulni.

Tehát összességében az otthoni diagnosztika is kulcsfontosságú, de nem váltja ki az orvosi szakvéleményt.

Kérdése van? Írjon nekünk:

Online bejelentkezés

Adatvédelem

8 + 6 =

Kapcsolat

1015 Budapest, Csalogány u 26.

+36309605255
differental.hu
info@differental.hu

Máskor is szeretne hasonló témákról olvasni? Kövesse munkánkat: