A direkt héjak, vagyis a fogak lecsiszolása nélkül, fogorvosi rendelőben kivitelezett, gyors és látványos esztétikai megoldás hátrányos tulajdonságairól keveset esik szó. Fontosnak tartjuk pácienseink minden részletre kiterjedő tájékoztatását, ezért mindenképpen szeretnénk a direkt héjak hátrányairól is beszélni. Dr. Nagy Zsolt, rendelőnk esztétikai specialistája egy rövid összefoglalót készített a témával kapcsolatban.

A direkt héj egy viszonylag mindennaposan alkalmazott esztétikai fogászati beavatkozás, amely során a fogorvos kompozit anyagból építi fel az adott fogat, hogy az formában, színben kedvezőbb hatású legyen. 

A páciensek és a fogorvosok is nagyon szeretik ezt az eljárást, mert olcsón és gyorsan lehet végrehajtani, sokkal inkább pénztárcabarát megoldás, mintha valamilyen fogtechnikai megoldást alkalmaznánk.

Mindezek ellenére a hátrányos tulajdonságaival is mindenképpen számolnunk kell!

Élettartam

Az első számú hátránya az, hogy a direkt héj várható élettartama alacsonyabb, mint a tartósabb, fogtechnikai anyagból készült megoldások. 

Általánosságban elmondható, hogy a direkt héj élettartama várhatóan kb. 5-6 év. Mivel a direkt héjak csakúgy, mint a fogtömések, kompozit anyagból készülnek, ami azt jelenti, hogy idővel a felszíne kopik, mattá válik, a szélei mentén megjelenhetnek mikro rések, repedések. Ezek aztán eredményezhetnek elszíneződést, akár még kisebb darabok le is pattanhatnak, letörhetnek belőle.

Sűrűbb, professzionális gondozást igényel

A direkt héj második számú hátránya, hogy nagyobb törődést, gondozást igényel. Mit jelent ez pontosan? A tökéletes otthoni szájhigiénia mellett legalább évente egyszer érdemes fogászati rendelőben átpolíroztatni őket, hogy a kezdeti fényük, csillogásuk megmaradjon, és hogy ugyanazt az esztétikai hatást tudják biztosítani, mint amikor elkészültek. 

Sérülékenység

A direkt héj harmadik számú hátránya, hogy anyagából adódóan sérülékenyebb, törékenyebb, szemben pl. a kerámia anyagból készült fogászati megoldásokkal. Amennyiben a direkt héj készítése során alkalmazott kompozit anyagot kis felületen, vékony rétegben helyezzük fel a fogra, az bizony könnyebben le tud pattanni, el tud törni, akár étkezés során is. Ezzel sajnos számolnunk kell, ez ennél az eljárásnál könnyen előfordulhat, viszont ami jó hír, hogy könnyen javíthatóak. 

Összességében minden hátránya ellenére a direkt héj egy olyan esztétikai eljárás, amit továbbra is előnyben részesítünk.

  • Szeretjük, mert pénztárcabarátabb, gyorsabb megoldás, ezért sok esetben javasoljuk pácienseink fogászati problémáira.
  • Tény ugyanakkor, hogy nem minden esetben ez a jó megoldás, de mint potenciális lehetőség, számolnunk kell vele.
  • A fogászati trend legalábbis mindenképpen azt mutatja, hogy a direkt héj megoldás még jó ideig velünk lesz, és sikeresen alkalmazni tudjuk. 

Ha Ön is úgy érzi, hogy a direkt héj lehet a megoldás esztétikai fogászati problémájára, akár letört, sérült fogról, akár elszíneződésről, akár arról van szó, hogy a fogai formáján szeretne változtatni, forduljon hozzánk bizalommal és jöjjön el egy személyes konzultációra, mely során egyedi kezelési tervet kap tőlünk!

Kérdése van? Írjon nekünk:

Online bejelentkezés

Adatvédelem

1 + 8 =

Kapcsolat

1015 Budapest, Csalogány u 26.

+36309605255
differental.hu
info@differental.hu

Máskor is szeretne hasonló témákról olvasni? Kövesse munkánkat: