Tudta, hogy fogpótlás viselése során a legfontosabb a a megfelelő szájhigiénének a fenntartása? Dr. Nagy Zsolt fogszakorvos tippjei a fogászati korona és híd pótlások tisztításához.

Amennyiben híd vagy korona fogpótlást készül Önnek, akkor célszerű már az elkészítést megelőzően fogorvosának vagy dentálhigénikusának segítségét kérnie abban, hogy milyen otthoni technikákkal, praktikákkal érdemes fenntartani a megfelelő szájhigiénét. 

Miután elkészült a fogpótlás, nélkülözhetetlen, hogy a többi foggal együtt, naponta ezeket a pótlásokat is áttisztítsuk. Így a napi kettő, minimálisan előírt fogmosás változatlanul ajánlott, de emellett még kiegészítő eszközöket, termékeket is célszerű lehet használni.

  1. Fogköztisztító kefe

Az egyik ilyen eszköz a fogköztisztító kefe. Ez egy kicsi, henger alakú kefe, ami formailag egy üvegmosó kefére hasonlít. Ezt az eszközt fogmosás után kell használni. A pillérfogak, tehát a hidat tartó fogak tövéhez bevezethető a feje, amivel keresztirányba át lehet tisztítani az adott rést. 

Ez nagyon fontos lépés, hiszen a fogkefével ezekből a résekből a bebújó, finom, filmréteg-szerű lepedéket nem fogjuk tudni tisztítani, tehát mindenképpen erre a kiegészítő eszközre van szükségünk. Meg fog lepődni, hogy milyen extra lepedékréteget lehet ennek a segítségével eltávolítani nap mint nap!

  1. Superfloss fogselyem

A fogköztisztító kefe mellett egy igen hasznos eszköz az úgynevezett superfloss fogselyem. Ennek a superflossnak a kezdeti szakaszán egy viaszolt, kicsit merevebb réteg látható. Ez arra szolgál, hogy mint egy cipőfűzőt, átfűzzük a hídtest alatt vagy a koronák között. Utána következik egy szivacsos réteg rajta, ami a lepedék felvételére szolgál. Ha ezt keresztirányba átmozgattuk, akkor nagyon szépen kitisztíthatóak ezek a rések!

Tulajdonképpen a fogselyem mintájára kell ezt is használni: odaszorítani a koronák felszínéhez, és egy mechanikus tisztító mozgást kell elvégezni. A két eszköz egymás után is használható, de akár egymást felváltva, naponta cserélve is alkalmazhatóak – az egyéni igényeknek megfelelően.

  1. Szájzuhany

A szájzuhany szintén egy olyan plusz tisztítási lehetőség, amit lehet alkalmazni fogpótlás esetén.

Ahogy azt egy korábbi videóban is elmondtam, ez az eszköz csak a nagyobb méretű ételmaradékokat, maradványokat lesz képes megfelelően és effektíven tisztítani. Természetesen ezek nagyon zavaróak, ha beszorulnak a pótlások alá vagy közé, de a finom és igazán veszélyes filmréteg-szerű lepedéket nem fogja tudni eltávolítani. 

Tehát a fentebb bemutatott két különböző eszközre lesz szükségünk ahhoz, hogy a megfelelő szájhigiénét fenn tudjuk tartani.

3+1. Fogkőképződés fogpótlás mellett?

Fontos tudatosítani, hogy azért, mert műfoggal pótoltunk egy valódi fogat, attól még az ételmaradékok meg tudnak tapadni a fogfelszínen. Tehát fogkőképződés is lehetséges, hiába nem foganyag, hanem valamilyen mesterséges anyag a kitapadási felület. 

Amennyiben ez a lepedék nem kerül eltávolításra, akkor fogkő képződik, annak minden veszélyes hozadékával együtt. A rendszeres kontrollvizsgálatokat ez okból is be kell tartani, és félévente-évente fogpótlás viselése esetén is részt kell venni a dentalhigiéniai kezelésen.Kérdése van? Írjon nekünk:

Online bejelentkezés

Adatvédelem

11 + 9 =

Kapcsolat

1015 Budapest, Csalogány u 26.

+36309605255
differental.hu
info@differental.hu

Máskor is szeretne hasonló témákról olvasni? Kövesse munkánkat: