Akinek már volt fogfájása, az sajnos tudja, hogy ez egy rendkívül kellemetlen érzés. Ha ez rossz időben, rossz helyen tör ránk és nem tudunk egyből eljutni a fogorvoshoz, hogy azonnal segítséget kapjunk, akkor kénytelenek vagyunk valami fájdalomcsillapítási praktikát bevetni. 

Dr. Nagy Zsolt, mint gyakorlott fogorvos ilyen esetekben mindig a gyógyszertári készítményeket javasolja alkalmazni. Szerencsére már számtalan fájdalomcsillapító kapható vény nélkül is. Mindekinek meg kell keresni az egyéni preferenciát, hogy mi az, ami nála beválik. Előfordulhat, hogy egy ilyen vény nélkül kapható készítmény túl gyengének bizonyul, azonban nem kell kétségbeesni! 

Extra tipp a fogorvostól

Ha súlyos, nem múló fogfájás esetén a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítóból egyetlen tabletta nem hat, akkor nyugodtan bevehetünk kettőt is, ugyanis ennek a gyógyszernek sokkal kisebb a dózisa, mint a receptre kaphatónak. Ez talán elegendő lehet addig, amíg elérünk a fogorvoshoz és segítséget kapunk. 

Létezik otthoni praktika a fogfájásra?

Sokan próbálkoznak otthoni praktikákkal, mint például a szájöblögetők, esszenciális olajok és teafüves borogatások. Ezekkel a készítményekkel igyekeznek csökkenteni a gyulladást és a fájdalmat. Előfordul, hogy kis mértékben, adott esetben beválik, de volt már olyan is, hogy csak súlyosbították ezek a készítmények a helyzetet.

A szakirodalom ezekről a módszerekről nem számol be, ezért mindenképpen azt javasoljuk, hogy ezen eljárásokat próbáljuk inkább kerülni és minél hamarabb jussunk el a kezelőorvoshoz. 

Segíthet a fájdalmas terület hűtése?

Ha a gyulladt, fájdalmas területet hűteni kezdjük az működhet. De nagyon fontos, hogy ezt szakszerűen csináljuk! Hűtött jégzselé, vagy bármilyen termék a fagyasztóból hasznos lehet. Tekerjük a fagyott eszközt konyharuhába, vagy törölközőbe és helyezzük kívülről az arcunkra, a fájdalmas terület közelébe. Öt-tíz percen keresztül finoman nyomva hűtsük a felszínt, ezáltal a gyulladásos tüneteket kicsit vissza húzzuk és enyhíteni tudjuk a fájdalmat.

Mindenképp kerüljük el a bőr külső felületének lefagyasztását, azzal, hogy 10 percnél tovább tartjuk oda a hűtést, illetve azzal, hogy mindenképp betakarjuk valami száraz ronggyal a fagyasztott eszközt. 

Egy szó, mint száz, ha gond van minél előbb keressük fel a szakembert és kérjünk segítséget. 

Kérdése van? Írjon nekünk:

Online bejelentkezés

Adatvédelem

3 + 14 =

Kapcsolat

1015 Budapest, Csalogány u 26.

+36309605255
differental.hu
info@differental.hu

Máskor is szeretne hasonló témákról olvasni? Kövesse munkánkat: