Gyakran olvashatunk hétköznapi praktikákat a fogínysorvadás ellen. Ilyen például az ecsetelés, az íny masszírozása és a szájfertőtlenítőkkel történő gyakori öblögetés. Ez valóban hatásos? Dr. Nagy Pál parodontológus fogszakorvos válaszol.

 

Alapvetően kétféle fogínysorvadást különböztetünk meg. A fogínysorvadás lehet gyulladásos vagy gyulladás nélküli. 

Gyulladás nélküli ínysorvadás – ínyrecesszió

Ebben az esetben nagyon fontos tudni, hogy a fogíny visszahúzódásának anatómiai okai vannak és ennek nincs gyulladáson alapuló háttere.

A fogaknak a külső felszínén, az úgynevezett ajak felőli részen fordul elő az íny visszahúzódása. Ez nem jár ínyvérzéssel, így lehet tudni azt, hogy gyulladás sem áll a hátterében. Nagyon gyakran fogszabályozás után szokott ilyen eset előfordulni. 

Hogyan kezeljük?

Házilag tehetünk bármit, sajnos az javulni nem fog. Erre plasztikai korrekciós műtétek javasoltak, amivel az ínyt vissza tudjuk helyezni az eredeti pozíciójába.

Gyulladásos ínysorvadás

Általában egy baktériumok által okozott betegség váltja ki. A kezelés elsődleges célja, hogy ezt a sorvadást, gyulladást megállítsuk. Ezt a folyamatot a pontos diagnózis felállításával és kezelési tervvel kezdjük. A szájhigiéné fokának, az íny és fogágy állapotának ellenőrzése, a fogmozgathatóság valamint a rizikótényezők felmérése után meghatározzuk a betegség stádiumát. 

Hogyan kezeljük?

A következő lépés, hogy szakembereink segítségével eltávolítsuk a lerakódott fogkövet, íny alatti tisztítást (kürettálást) végzünk a tasakokban és fertőzött gyökér felszíneken. Esetenként a mozgatható fogakat sínezéssel stabilizáljuk. Ezt követően nagyon fontos a rendszeres kontroll és a megfelelő otthoni szájhigiéne. 

Tehát legyen szó gyulladásos vagy gyulladás nélküli fogínysorvadásról, egyik probléma sem orvosolható elsődlegesen otthoni eljárásokkal. Minden esetben keressünk fel parodontológus szakembert, hogy időben megállítható legyen ez a kellemetlen folyamat.

Kérdése van? Írjon nekünk:

Online bejelentkezés

Adatvédelem

10 + 5 =

Kapcsolat

1015 Budapest, Csalogány u 26.

+36309605255
differental.hu
info@differental.hu

Máskor is szeretne hasonló témákról olvasni? Kövesse munkánkat: