Lehet gyökérkezelt fogra porcelán héjat készíteni? Ha igen, milyen feltételek kellenek hozzá? A kérdésekre Dr. Nagy Zsolt, rendelőnk egyik alapítója válaszol.

Gyökérkezelt fog állapota

Ha olyan páciensek érkeznek hozzám, akik gyökérkezelt fogra szeretnének porcelán héjat készíttetni, akkor mindig nagyon fontos megvizsgálni a kérdéses fognak az aktuális állapotát. 

Ami a legfontosabb, hogy ez egy gyógyult, egészséges fog legyen. Ha jó benne a gyökértömés és a környező csontszövet állapota gyógyultnak, egészségesnek tekinthető, akkor alapvetően a fog alkalmas lehet arra, hogy valamilyen végső fogpótlást viseljen. Ez adott esetben lehet egy porcelán héj is. 

Viszont nagyon fontos kiemelni, hogy egy gyökérkezelt fog mindig törékenyebbnek számít, mint egy ép, egészséges, élő fog. Ezt a törésveszélyt nekünk valahogyan kompenzálnunk kell, hiszen a rágóerő hatására vagy bármilyen külső erő hatására a törékenyebb fog érzékenyebben reagál, így nekünk azt védeni kell. Fontos, hogy az elkészülő porcelán héj fedje, borítsa azokat a fogfelszíneket, amik meggátolják a törést, sérülést. Gyökérkezelés miatt elszürkült fogak

További probléma lehet a gyökérkezelés miatt elszürkült, elszíneződött fog. Ilyenkor maga a foganyag testesen megszíneződik azoktól a festékanyagoktól, amik kiszivárogtak az évek során a gyökértömésből. Ezeket meg kell próbálnunk, amennyire lehet, kompenzálni egy belső tisztítással, belső fogfehérítéssel, hiszen a porcelán héj anyaga vékony, áttetsző, így a sötétebb színek átütnének alóla.

Amennyiben a fehérítéssel egy olyan alapszínt sikerül teremtenünk, ami már nem kedvezőtlen, ebben az esetben is elkészíthető a porcelán héj. Előfordulhat, hogy ezeket a fogakat bizony jobban meg kell csiszolnunk, preparálnunk, mint egy ép, egészséges élő fogat. Ez sajnos ilyenkor velejárója a kezelésnek. 

Természetesen a megfelelő röntgenfelvételeknek az elkészítése és az előzetes állapotfelmérés szintén elengedhetetlen része a kezelési terv készítésének. 

Kérdése van a kezeléssel kapcsolatban? Keressen minket bizalommal!

Online bejelentkezés

Adatvédelem

14 + 6 =

Kapcsolat

1015 Budapest, Csalogány u 26.

+36309605255
differental.hu
info@differental.hu

Máskor is szeretne hasonló témákról olvasni? Kövesse munkánkat: