Tapasztalt már hideg érzékenységet, aminek nem tudta az okát? Dr. Nagy Zsolt fogszakorvos segít rátalálni, honnan származhat ez az igen kellemetlen tünet.

Mi áll a hideg érzékenység hátterében?

A hideg érzékenységeknek az egyik leggyakoribb oka a fognyaki érzékenység. Amikor az ínyszövet már egy kicsit visszahúzódott, akkor a fogzománccal nem borított fognyaki terület szabaddá válik. Ez a felület ingerekre, főleg a hideg ingerekre érzékeny lehet. A legtöbb páciens kellemetlen, belenyilaló, fájdalmas érzésről számol be.

Hidegre érzékeny fog kezelése

A jó hír, hogy a meleg érzékenységgel szemben (link) a hideg érzékenység nem mindig veszélyes tünet. Amennyiben viszont régóta fennáll és nem múlik, kezelés szükséges. Az esetek nagy részében egy megfelelő fogkrém használata mellett csökkennek a tünetek.

Több gyártó kifejezetten érzékenység csökkentő céllal gyárt fogkrémet. Bátran vásárolja meg, és próbálja ki ezeket, veszíteni nem lehet vele. Ez egy teljesen konzervatív, fogbarát módszer.

Ám ha a fogkrém használata mellett sem csökken az érzékenység, akkor szakember tud segítséget nyújtani. Fognyaki ecseteléssel, vagy esetleg egy megfelelő szemcseméretű, speciális homokfúvással mentesíteni lehet az adott területet a fájdalomtól.

Fontos!

Súlyosabb esetben hidegérzékenység felléphet olyankor is, amikor valamilyen probléma van a foggal. Ez többnyire valamilyen fogbélgyulladásnak az eredménye: 

  • Ha esetleg fogszuvasodás támadta meg a fogunkat, amiről nem tudunk, 
  • Vagy egy régi tömés mellett kialakul egy úgynevezett másodlagos szuvasodás (ami szintén ingereket közvetít a fogbél irányába), akkor az hasonló kellemetlen, hidegre jelentkező fájdalmat tud kiváltani.

Ennek a terápiájára viszont már mindenképp szakember segítségére van szükségünk! A két típusú hidegérzékenység megkülönböztetése nem mindig egyértelmű. Amennyiben fogorvosunk meg tudja vizsgálni, úgy egyszerűen el lehet különíteni egymástól.

Kérdése van? Írjon nekünk:

Online bejelentkezés

Adatvédelem

3 + 15 =

Kapcsolat

1015 Budapest, Csalogány u 26.

+36309605255
differental.hu
info@differental.hu

Máskor is szeretne hasonló témákról olvasni? Kövesse munkánkat: