Miért lehet, hogy egy elkészült tömés után fáj a fog? Dr. Nagy Zsolt fogszakorvos segít megválaszolni ezt a sokszor felmerülő kérdést!

A mai modern, esztétikus tömésekhez ún. kompozit tömőanyagot használunk. A kezelés után előfordulhat időszakosan jelentkező fogérzékenység. Ennek hátterében több ok is állhat, aminek azonosításában a fájdalom típusa ad némi támpontot. 

A tömés utáni fájdalom tünetei a következők lehetnek: 

Hideg- és/vagy melegérzékenység a tömés után 

A végső tömés a kék fény hatására köt meg, azonban ez bizonyos mértékű zsugorodást is von maga után. Ez a zsugorodás a tömőanyag széle mentén egy nagyon vékony mikron milliméter vastagságú repedést hoz létre. Ez a repedés alkalmas arra, hogy a különböző ingerek a fogbél irányába behatoljanak, ezzel érzékenységet okozva. 

Az egyik megoldás: a türelem

Alapvetően két lehetőségünk van: az első az, hogy türelmesen várunk, ugyanis könnyen előfordulhat, hogy 1-2 hét után magától, fokozatosan elmúlik az érzékenység és a tömés tökéletesen használható lesz. 

Amennyiben két hét után sem csökken az érzékenység, úgy a tömés újrakészítését javasoljuk. Sajnos egyes esetekben előfordulhat, hogy az érzékenység egyáltalán nem múlik el, sőt, akár fokozódik. Ebben az esetben mindenképpen vissza kell menni a kezelőorvoshoz, aki a tömés cseréjével bizonyára javítani tud a helyzeten. 

Orvosi szempontból fontos, hogy mindig megfelelő, jó minőségű anyagokkal dolgozzunk, valamint a gyártó által megadott eljárási útmutatót betartsuk. Amennyiben így készül el egy fogászati tömés, úgy az utóérzékenység lehetősége minimális. 

Gyökérkezelés  

Legsúlyosabb esetben kialakulhat egy olyan fogbélgyulladás a tömés elkészítése után, ami szükségessé teszi a fognak a gyökérkezelését. Ez nem egyenlő a fog elvesztésével! A gyökérkezelés esetén a fogak ér és ideg szöveteit  távolítjuk el, majd gyökértömést készítünk. A gyökérkezelés után a fog továbbra is használható lesz. A gyökérkezelés legtöbbször akkor fordul elő töméskészítés utáni szövődményként, ha a tömés üregének kialakításakor a szuvas rész olyan mélyre hatolt, hogy az megközelítette, vagy elérte a fogbelet. 

Ráharapási érzékenység a tömés után 

Új tömés készítése után előfordulhat ráharapási érzékenység. Ez legtöbb esetben azért alakul ki, mert minimálisan magas maradt a tömés. A megoldás ilyenkor, ha jelezzük fogorvosunk számára a panaszt. A tömés magasságát finom csiszolással és polírozással javítani lehet. 

Spontán fájdalom a tömés után 

Az esztétikus tömések készítésekor olyan előkezelő anyagokat használuk, amik irritálhatják a fogbelet, az idegeket érzékennyé tehetik a különböző külső ingerekkel szemben.

Megoldás 

A korábban említett lépések: Türelem, Újratömés vagy esetleg Gyökérkezelés. 

Fontos megjegyezni, hogy ha szakszerűen történt a teljes eljárás és a fogorvos mindent tankönyvszerűen végzett, akkor is előfordulhat érzékenység. Nem szabad megijedni, ez olyan probléma, amit minden esetben orvosolni lehet.

Kérdése van? Írjon nekünk:

Online bejelentkezés

Adatvédelem

12 + 5 =

Kapcsolat

1015 Budapest, Csalogány u 26.

+36309605255
differental.hu
info@differental.hu

Máskor is szeretne hasonló témákról olvasni? Kövesse munkánkat: