Nagy örömmel jelentjük be, hogy Dr. Nagy Pál, rendelőnk egyik alapító tulajdonosa első szerzős cikke megjelent a Quintessence International nemzetközi szaklapban. A doktor úr a fogszabályozást támogató fogínyproblémák gyorsabb gyógyítására keresett műtéti megoldást.

A kutatómunka, amit Palkovics Dániel együttműködésével, illetve Dr. Pörzse Virág, Dr. Németh Florina és Dr. Windisch Péter hozzájárulásával végzett, hatalmas elismerést érdemel.

Ínygyógyítás műtéttel

A cikk témája a fogszabályozást támogató és felgyorsító paradontális korrekciós műtétek volt. Hoztunk egy rövid összefoglalót belőle: “Célkitűzésünk, hogy megvizsgáljuk egy innovatív módszer hatékonyságát a görbe fogak rögzítése előtt, és megértsük, vajon ez a módszer segíthet-e megelőzni olyan problémákat, mint az íny visszamozdulása vagy az állkapocs csontjainak gyengülése.

Négy egészséges fogínyű, de zsúfolt és vékony állcsonttal rendelkező személyt választottunk ki a kutatáshoz. Komplex, kétlépéses műtéti eljárást alkalmaztunk, mely során speciális eszközök segítségével először az ínyt kezeltük, majd a csontot alakítottuk át. 

Az alanyokat két csoportra osztottuk: 

  • az egyik csoportba szarvasmarha csontból készült anyagot helyeztünk be, 
  • a másik csoportban pedig saját növekedési faktorokkal és csontanyaggal dolgoztunk.

📊 Az íny szépen gyógyult a műtét után, a fogak helyzete optimálissá vált. A fogak előtt található csont mindkét csoportban megfelelő állapotban maradt, és nem tapasztaltunk semmilyen csont- vagy ínyproblémát. 

Bár a mérések szerint a második csoportban jobb eredményeket értünk el a keményszövet terén, a fő célunk szempontjából ez nem volt lényeges. Az röntgenfelvételek alapján azonban azt láthattuk, hogy az első csoportban a fogak körüli csont egyenletesebb volt.

🔑 Következtetésünk, hogy a vizsgált módszer sikeresnek tűnik, hogy megelőzze az állcsont gyengülését és az íny visszamozdulását az elülső alsó fogak körül, különösen akkor, ha ezek a fogak kifelé dőlnek.

A cikk az alábbi linken érhető el: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36723496/
A cikk publikáció referenciája: DOI: 10.3290/j.qi.b3857209
Kérdése van? Írjon nekünk:

Online bejelentkezés

Adatvédelem

12 + 3 =

Kapcsolat

1015 Budapest, Csalogány u 26.

+36309605255
differental.hu
info@differental.hu

Máskor is szeretne hasonló témákról olvasni? Kövesse munkánkat: