A foghiányt mindenképp szükséges pótoltatni, hiszen életmódbeli romláshoz vezet, amennyiben hosszú ideig fog nélkül maradunk. A foghiányok pótlására hosszú távon a legcélszerűbb megoldás az implantáció. Rendelőnkben van lehetőség számítógéppel tervezett implantátum beültetésére, ez Dr. Nagy Pál fogszakorvos kiemelt területe. A számítógéppel tervezett implantátum beültetést navigált implantálásnak is hívjuk.

Mit jelent pontosan a navigált implantálás a fogászatban? 

A számítógéppel tervezett implantátum beültetés lényege, hogy olyan szoftvert használunk, ahol a páciensek állkapcsát 3D-ben látjuk, így meg tudjuk tervezni az implantátum ideális pozícióját a csontban. A számítógéppel tervezett pozíciók rögzítése után 3D nyomtatással sablon készül, ami műtét közben a páciensek állkapcsára és a meglévő fogakra helyezhető.

Ezeken a sablonokon különböző lyukak, úgynevezett fúróperselyek vannak, ami az implantátum helyének előkészítését szolgáló fúrófejeket könnyen navigálja. Ennek köszönhetően olyan furatot tudunk kialakítani a csontban, ami ugyanolyan pozíciót reprezentál, mint ahogyan ezt a számítógéppel megterveztük.

Mi a jelentősége a számítógéppel tervezett implantátum beültetésnek?

A számítógéppel tervezett implantátum beültetésnek a jelentősége nem a kivitelezésben van, hanem a tervezésben. Egy implantátum, akkor fog jó helyre kerülni, hogyha megtervezzük a leendő fogak koronai részének a pozícióját is. Ezt szintén a 3D szoftverek segítségével, valamint a fogtechnikus bevonásával tesszük. Ennek köszönhetően lesz a legtökéletesebb az implantátum pozíciója és tengelyállása. Azzal, hogy megtervezzük a leendő pótlás koronai részét is, az megmutatja az esetlegesen szükséges csontpótló beavatkozás helyét és mértékét. 

Összegző

A számítógéppel tervezett implantátum sablon elsősorban nem azért jó, hogy könnyen meg tudja fúrni az orvos a páciens csontjába az implantátumhoz szükséges lyukat. Ez attól lesz jó, ha előre gondolkodunk és a tervezésénél abból indulunk ki, hogy mi lenne majd a megfelelő fogpozíció. Ehhez keressük a megfelelő implantátum pozíciót és így próbáljuk meg kitalálni, hogy milyen típusú plusz szövetpótlásokra van szükség. 

Kérdése van? Írjon nekünk:

Online bejelentkezés

Adatvédelem

15 + 2 =

Kapcsolat

1015 Budapest, Csalogány u 26.

+36309605255
differental.hu
info@differental.hu

Máskor is szeretne hasonló témákról olvasni? Kövesse munkánkat: